Back to All Events

Handel's Messiah with Camerata Øresund

  • Nyborg Teater og Kulturhus Nørrevoldgade Nyborg, 5800 Denmark (map)

Barokensemblet opfører Händel som han ville have gjort det i 1742!

Camerata Øresund har de seneste 4 år lavet et knivskarp og anmelderrost Messias-opførelse med 14 højtspecialiserede barokmusikere i orkestret og 12 ditto sangere i “Camerata Vokalensemblet”. Det er et solistisk kor, hvor alle deles om solopartierne.

Besætningens størrelse og det dansende og improvisatoriske element, som Camerata Øresund er kendt for, giver publikum en helt særlig og intenst nærværende Messias-oplevelse.
Lidt om Camerata og det der med tarm:

Barokensemblets musikere har alle specialiceret sig i historisk opførelsespraksis og ledes af violinisten og barokspecialisten Peter Spissky.

Camerata Øresund spiller på instrumenter eller kopier af instrumenter fra den tid, hvor Messias blev skrevet (1700 tallet) – man kan sige, at de spiller på instrumenternes veteranbiler!

Forskellen ligger både i materialerne – strengene var af tarm, kun sjældent af metal, og i formen – bl.a. var buerne kortere.

Desuden havde trompeterne ingen “knapper” eller ventiler – de måtte klare sig med overtoner ligesom et jagthorn. Alle instrumenter stemte en halv tone dybere – det lyder måske ikke af meget, men kombineret med fåretarmstrengene giver det efter orkesterets mening, en varmere, smukkere og mere naturlig lyd .

Meget musik fra barokken bygger på gamle danse som boureé, menuet, giga, siciliano –  danse som var kendte af alle. I årene der fulgte efter barokken mistede man meget af det kendskab, og til sidst spillede man barokdansene så langsomt, at de ville være umulige at danse efter…

Det gør Camerata Øresund ikke, tværtimod – de byder den gamle musik op til dans igen!
Om Händels “Messias”

Julestemning er glæden ved det velkendte – det traditionelle – og Händels “Messias” er netop en juletradition, som har bidt sig fast i dansk musikliv.

Barokensemblet Camerata Øresund byder på den måske mest autentiske Messias-opførelse, måske endda som Händel selv ville have gjort det i 1742! Camerata Øresund spiller uden dirigent, hvor den indre dynamik, energi og swing er styret i direkte kommunikation mellem instrumentalister og de tolv sangere i Camerata Vokalensemble, som deler soloarierne og også synger korsatserne.

 

Med et gribende spil mellem virtuose instrumentalister og sangere skabes en stærk fortælling i musik, som tager dig med ud at danse og lige ind i julestemningen.

Earlier Event: December 14
Papagena at Det Kongelige Teater
Later Event: December 19
Handel's Messiah at Grundtvigs Kirke