Back to All Events

Easter Music with Musica Ficta


Den flamske renæssancekomponist, Orlandus Lassus (1532-1594) er stadig en overset skikkelse blandt mere kendte komponister som Josquin Desprez, Palestrina og Tallis. Musica Ficta har imidlertid gennem flere år insisteret på netop Lassus som en af senrenæssancens største. Med stedse stor interesse fra de danske kirker og musikforeninger indlader vi os på endnu et projekt med vores gamle huskomponist – nu med hans påskemusik til Påskelørdag.

Vi kan takke den lutherske reformation for meget. Også inden for musikken skabte den røre og revolution, hvilket i høj grad styrkede musikproduktionen i 1500-tallet – paradoksalt nok, især inden for den katolske tradition. De største af renæssancens mestre levede og komponerede i denne brydningstid og blev et aktivt våben mod den åndelige pest, som ifølge katolicismen, spredte sig over hele den kristne verden. Gombert, Palestrina, Clemens og ikke mindst Lassus var fodsoldater på den åndelige slagmark og komponerede nogle af de uigenkaldeligt største værker, som den europæiske musikhistorie kan bryste sig ved. Netop for at imødekomme de modreformatoriske krav fra Trindentinerkoncilet, blev Lassus i de tidlige 1580’ere bedt om at skrive ny musik til påskeliturgien, heriblandt lamentationerne og responsorierne.

Trods modreformationens tilsyneladende konservative intentioner, var der intet antikveret ved Lassus. De sidste 36 år af sit liv tilbragte han som hofkapelmester i München, men han drog flere gange til Italien for at lade sig inspirere af de nyeste bevægelser som særligt udfoldede sig omkring Ferrara i 70’erne og 80’erne. Lassus mestrede renæssancens polyfoni til fulde, men havde samtidig en moderne sans for det dramatiske, som kommer til udtryk ved kontroversiel brug af kontrapunkt og dissonans. Hans musik er ekspressiv – her er påskemusikken ingen undtagelse.

Musica Ficta og Bo Holten har gennem flere år specialeret sig i Lassus’ musik og har de seneste år fordybet sig i komponistens Matthæuspassion og indspillet hele passionen på CD.

Påsken 2018 byder på Lamentationer og Responsorier fra Påskelørdag sammenvævet med den gregorianske sang, som man gjorde på denne tid. Derudover krydres koncerten med et par af Lassus’ store motetter for seks stemmer.

Medvirkende

Ann-Christin W. Ingels, sopran
Cassandra Lemoine, sopran
Eva Wöllinger-Bengtson, alt
Tobias Aabye Dam, tenor
Stuart Kinsella, tenor
Lauritz Jakob Thomse, baryton
Jakob Soelberg, bas

Bo Holten, dirigent

Earlier Event: March 25
Oberto in Handel's Alcina
Later Event: April 4
Oberto in Handel's Alcina